Hero Image

Ljungaverk – En resa genom industrihistorien

6 augusti 2024

Structors miljökonsult Frida Eriksson Nordbäck berättar om arbetet i Ljungaverk

Frida Eriksson Nordbäck, miljökonsult på Structor Norr i Sundsvall, har dedikerat nio år åt att utreda och åtgärda förorenade områden. Hennes huvudsakliga arbete kretsar kring förundersökningar, åtgärdsutredningar och efterkontroller för att säkerställa att föroreningar hanteras korrekt. Industriområdet i Ljungaverk, där RES utvecklar en grön vätgasanläggning, är numera välbekant för Frida.

Frida Eriksson Nordbäck, Miljökonsult Structor

– Vi har blivit anlitade av RES för att undersöka föroreningsstatusen i marken i Ljungaverk. Vi har också utvärderat resultaten från grundvattnet. Syftet är att få en helhetsbild om vilka föroreningar som finns, var de finns, hur de påverkar den framtida verksamheten och om vi behöver vidta några åtgärder. Vårt arbete går ut på att kartlägga och få grepp om vilka föroreningar som finns inom fastigheten orsakade av de här gamla industriella verksamheterna som har funnits där, berättar Frida.

Med tanke på Ljungaverks industrihistoria fanns det sedan tidigare misstankar kring de fynd man skulle göra på området.

– I delar av området har vi hittat förhöjda halter av metaller och organiska föroreningar. Metallerna kommer främst från den hantering av kisaska som man tidigare har haft på området. Kisaska är en restprodukt från tillverkningen av svavelsyra. Man skulle kunna beskriva den som en rödbrun eller lilaröd sand. För ett antal år sedan åtgärdade man en stor del av den här kisaskan och byggde en kisaskedeponi. Men man kunde inte ta med allt. Det finns rester kvar och det är de som vi har hittat och ringat in.

Processen för att hantera dessa föroreningar börjar med en provtagningsplan där man bestämmer var och hur de ska genomföras. Efter det påbörjas provtagningarna.

– Vårt team gräver gropar eller borrar på strategiska platser för att samla jordprover, som sedan analyseras på laboratorium. Resultaten jämförs med Naturvårdsverkets generella riktvärden och platsanpassade riskbedömningar görs för att avgöra behovet av åtgärder. Om föroreningarna överstiger tillåtna halter måste jordmassorna tas bort och ersättas med ren jord, vilket kan vara en utmanande men nödvändig process.

För Frida har arbetet i Ljungaverk inte bara handlat om att hantera föroreningar utan också om att förstå och bevara ortens historia.

– Det är fascinerande att se hur många verksamheter som varit på området och hur stor del av orten som har påverkats. Parallellt med markundersökningarna gör vi också underlag för ägarhistoriken och de verksamheter som varit där. Det har varit väldigt intressant och det finns ett stort engagemang kring den här platsen som är både fin och behjälplig. Till exempel har Ulf Sundholm, med sin livslånga erfarenhet från industrierna, hjälpt oss med ovärderlig information om platsens infrastruktur och historik, avslutar Frida.

Frida och hennes kollegors arbete spelar en avgörande roll i att sanera och återställa förorenade områden, samtidigt som de bidrar till att bevara den industriella historien för framtida generationer.